46è. Viatge. Limousin, França. 1´5 maig 2024. Només ens queden 7 places.

Maig 2024. Sortida de les orquídies.

Més activitats a l'AGENDA DE NATURA, al lateral dret d'aquesta pàgina. Recordeu que si voleu rebre les nostres activitats, envieu-nos un mail amb el vostre nom a naturamaresme@gmail.com o enviar-nos un sms al 629 040 295, i les rebereu per sm

divendres, 23 d’abril del 2010

Algunes rieres del Maresme no estan preparades avui per respondre als aiguats del maig

A una setmana del maig, considerat el període amb major risc de pluges i d'aiguats d'aquest territori, encara no s'han començat a mantenir les rieres i torrents del Maresme. Així, municipis com Cabrils, Cabrera de Mar, Teià, Arenys de Mar, Mataró, Palafolls, Tordera, Sant Cebrià de Vallalta o Sant Pol de Mar, tenen les rieres plenes de canyes i altres materials que dificultaran molt el pas de les aigües pluvials, i per tan, augmentaran sensiblement diferents riscos ambientals, com l'erosió dels marges, la destrucció d'infraestructures i especialment el risc d'inundacions i afectació de persones i béns.

A més del creixement natural dels canyers, cada any abandonen més pagesos, i això comporta abandonament de majors trams de canyers que abans tenien una utilitat agrícola, i era l'agricultor el que mantenia la canya a ratlla. A més, aquest any hi ha la gran quantitat de vegetació tombada damunt la llera per les ventades i les nevades del març.

Així mateix, el pla de manteniment de lleres de l'Agència Catalana de l'Aigua no s'aplica en l'intensitat ni en l'extenció territorial que caldria pel Maresme, i a més, aquesta comarca parteix en desventatge quan ha de demanar subvencions a l'ACA per a la restauració del medi natural de rieres i torrents respecte a d'altres territoris catalans. Així, lluny d'arrenjar la situació qui en té les competències, han de ser els Ajuntaments qui, amb coneixements tècnics o sense, han d'assumir actuacions de manteniment de rieres que no els hi pertoquen. Amb tot això, que es repeteix any rera any, esperem que les pluges no ens facin mal.

dimecres, 21 d’abril del 2010

Vine a caminar per les Cinc Sènies el diumenge, 25 d'abril

El CEA presenta una queixa al Síndic per la situació de la casa Puig i Cadafalch

La Generalitat de Catalunya no ha fet cap requeriment a la propietat tot i que el darrer informe reclama intervencions imminents. Davant l’enquistament de la situació en què es troba la casa Puig i Cadafalch el Centre d’Estudis ha decidit passar a l’acció. Així, ha presentat una queixa al Síndic de Greujes perquè insti a la Secretaria General de Patrimoni del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a actuar tal i com s’havia compromès a fer.

El Centre d’Estudis, que com Natura, està seguint molt de prop la situació de la Casa Puig i Cadafalch, ha pogut saber que l’informe sobre l’edifici modernista que els tècnics de la Generalitat van fer el gener passat, reclamava intervencions, amb caràcter imminent’, a la coberta i al terrat. No obstant, la propietat no ha fet res i la secretaria de Patrimoni tampoc li ha fet cap requeriment perquè actuï. Finalment, el Centre d’Estudis assegura que la propietària de la casa Puig i Cadafalch l’ha posat a la venda ja que no s'ha posat d'acord amb la Generalitat amb els termes d'una cessió per a ús públic de l'edifici.

diumenge, 18 d’abril del 2010

Els argentonins coneixen el traçat del tren orbital


Tot i les quatre gotes que queien a primera hora del matí, 45 persones han assistit a la Caminada per conèixer el Traçat del Tren orbital per Argentona, que guiats per Xavier Collet, regidor d'urbanisme de l'Ajuntament d'Argentona, Àlex Hervàs, agricultor ecològic de ca l'Elies, i Oriol Bassa, enginyer de forests, han caminat els 6 quilòmetres que separen ca l'Elies i la Baronia del Viver fins a can Matabens i la Riera de Pins, reseguint el traçat del tren orbital pel municipi argentoní, segons la reserva de sòl aprovada el passat 14 d'abril per la Generalitat de Catalunya. Així, s'ha parlat del traçat en túnel i fals túnel, que afectaria el primer tram, des de Mataró fins a ca l'Elies, i a partir d'aquí aniria fins a l'Estació, prevista a la Plaça del Molí, i seguiria a cel obert, però per sota de cota de carrer, fins arribar a can Matabens, on s'enfilaria en un petit viaducte fins a entrar al túnel, al costat esquerra de l'actual túnel de l'Autopista, prop de can Navas. Ara caldrà esperar el projecte, per veure com es concreta aquesta infraestructura, i comprovar si es garanteix el mínim impacte ambiental per Argentona i els argentonins.